Home Uncategorized Top-10 gezonde voeding

Top-10 gezonde voeding

15629
0

1. Broccoli

Broccoli bevat een ruime hoeveelheid vitamine C, ijzer, foliumzuur, calcium en magnesium. Broccoli bevat ook de stof sulforafaan dat bacteriedodend werkt en een gunstige werking heeft bij de bescherming tegen bepaalde soorten kanker. De stof wordt ook gevonden in spruitjes.

 

2. Amandelen

Amandelen zijn de zaden van de amandelboom en ze zijn echt heel gezond. Ze zijn rijk aan biotine, vitamine B2 en E, mangaan, magnesium, fosfor en ze leveren ook veel vezels. Daarnaast bevatten ze de enkelvoudig onverzadigde vetzurenen dat zijn gezonde vetten. Die zijn belangrijk om je hart gezond te houden en je cholesterol op peil. Voor alle noten geldt, eet ze rauw, ongebrand en ongezouten. Dan ze ze het beste voor je. Door iedere dag een handje noten te eten, leef je langer.

 

3. Knoflook

De allicine in knoflook helpt de bloeddruk verlagen en verbetert de bloedsomloop en het cholesterolniveau. Bij regelmatig gebruik verminder je de kans op hart- en vaatziekten. Knoflook werkt ook nog antiviraal en antibacterieel zodat je minder kans hebt op verkoudheden.

 

4. Rode peper

Rode peper, chilipeper en cayennepeper bevatten veel antioxidanten die beschermen tegen hart- en vaatziekten, kanker, voortijdige veroudering en overgewicht. Bovendien zorgt de stof capsaïcine, die voor de hete, pittige sensatie zorgt, ervoor dat de hersenen worden aangezet tot het aanmaken van endorfinen, een soort natuurlijke pijnstiller, om het brandje te blussen. Dit zorgt voor een prettig gevoel. Verder wordt de maag aangezet tot het produceren van stoffen die helpen tegen maagzweren.

 

blauwe bessen5. Blauwe bessen

Blauwe bessen zijn rijk aan antioxidanten, vitamines, mineralen en fytonutriënten. De laatste zijn chemische verbindingen die van nature voorkomen in planten. Je lichaam heeft ze niet nodig op dezelfde manier als het vitamines en mineralen nodig heeft, maar ze spelen wel een rol bij het voorkomen van ziekten. Ze leveren bovendien veel vezels. Volgens onderzoek van de Harvard Medical School, gaat bij mensen die veel bessen eten, het geheugen minder snel achteruit. Blauwe bessen spelen ook een rol bij het afbreken van vetten in het lichaam.

 

6. Vette vis

Vis als zalm, makreel, forel, sardines en haring bevatten stoffen die het bloed verdunnen, de bloeddruk verlagen en helpen te beschermen tegen hart- en vaatziekten. De ontstekingsremmende werking helpt bovendien bij gewrichtspijn en pijnlijke menstruaties. Twee keer per week vis eten is voldoende om van de positieve invloed te profiteren. Kies bij voorkeur voor wild gevangen vis.

 

7. Groene bladgroenten

spinazieDonkergroene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en snijbiet bijvoorbeeld zijn rijk aan antioxidanten en zijn goede bronnen van vitamine A, B6, C, E en K en leveren ook minderalen zoals selenium, zink, fosfor, koper, foliumzuur, kalium, calcium, mangaan en ijzer. Volgens onderzoek verlaagt het eten van deze groenten de kans op het ontwikkelen van diabetes 2. Het rauw of licht gestoomd eten van deze groenten levert de grootste gezondheidsvoordelen op omdat op deze manier de meeste voedingsstoffen behouden blijven.

 

8. Groene thee

Groene thee, witte thee en in mindere mate ook zwarte thee zijn rijk aan antioxidanten en verminderen daardoor het risico op sommige vormen van kanker. Men gaat er van uit dat als je meer dan vier koppen drinkt, je de kans op een hartaanval met de helft verkleint en de kans op hoge bloeddruk vermindert. Over de invloed van groene thee op de gezondheid is nog niet alles bekend en wordt nog onderzoek gedaan.

 

9. Tomaten

Tomaten bevatten de rode stof lycopeen, een krachtige antioxidant die beschermt tegen hart en vaatziekten en sommige vormen van kanker, in het bijzonder prostaatkanker. Tomaten hebben bovendien een positieve werking op de ogen, in het bijzonder bij het achteruitgaan van het zicht van dichtbij. De stof lycopeen komt beter vrij als je de tomaten verwarmt en combineert met wat olijfolie.

 

10. Avocado

avo

Avocado’s bestaan voor een groot deel uit vet, maar wel enkelvoudig onverzadigde vetzuren en die zijn juist goed voor je. Verder leveren ze veel oplosbare en niet oplosbare vezels en vitamine B, E en K. Als je regelmatig avocado’s eet dan helpen ze je cholesterol niveau gezond te houden. Ze lijken ook een positieve invloed te hebben op diabetes 2 en hoge bloeddruk. Avocado’s eet je rauw, verwerk ze in salades of dips als guacamole.

Subscribe to VIP newsletter

Valid first name is required.
Please enter a valid email address for shipping updates.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here