Home Lifestyle Dining Waar let je op bij het kopen van een koekenpan?

Waar let je op bij het kopen van een koekenpan?

325
0

Het is zonder twijfel de meest populaire pan van Nederland en met een beetje liefde en aandacht, gaat deze topper jarenlang mee. Met welke koekenpan bak jij het perfecte eitje? Wij helpen je met het kiezen van een koekenpan die past bij jouw wensen!

Op welke warmtebron kook jij?

Je favoriete koekenpan jarenlang op gas gebruikt en ga je over op inductie? Dan moet je helaas toch afscheid nemen. Is het tijd voor een nieuwe koekenpan, let er dan op dat je er eentje aanschaft die geschikt is voor de warmtebron waarop je kookt.

Gasfornuis 


All time favourite: het gasfornuis! Een groot voordeel van koken op gas is dat vrijwel iedere koekenpan geschikt is voor deze warmtebron. Waar je wel rekening mee moet houden:

 • Kies een koekenpan met een diameter die niet kleiner is dan die van het gebruikte pitje. Dit voorkomt een gloeiendheet handvat.
 • Na veelvuldig gebruik op gas, kan de bodem van een koekenpan kromtrekken of vervormen. Om dit zo veel mogelijk te voorkomen laat je de pan eerst helemaal afkoelen, voordat je hem afwast.
 • Pannen waarmee je een tijd op gas hebt gekookt en die mogelijk een vervormde bodem hebben, zijn niet meer geschikt om mee te bakken op inductie, een keramische of elektrische kookplaat. Een pannenbodem die niet helemaal vlak is maakt namelijk geen of slecht contact met de inductie-, keramische of elektrische plaat.

Inductie 

Het ziet er strak uit en is makkelijk schoon te houden: ook koken op inductie heeft zijn voordelen! Let er wel op dat niet elke koekenpan geschikt is voor inductie:

 • Er moet staal verwerkt zijn in de pan. Zonder staal kan de pan geen contact maken met het magnetische veld.
 • Je hebt een pan nodig met een dikke bodem, waarin de warmte goed verdeeld wordt.
 • Plaatstalen koekenpannen hebben vaak een dunne bodem en zijn daarom minder ideaal voor gebruik op inductie.
 • Gietijzeren koekenpannen en koekenpannen waarvan de bodem is opgebouwd uit meerdere lagen (tri-ply) worden het meest gebruikt voor inductie, maar ook de meeste pannen van roestvrij staal zijn geschikt.
 • Let op de diameter van een koekenpan: is deze kleiner of veel groter dan de diameter van het deel van de inductiekookplaat waar je op kookt, dan kan er geen contact worden gemaakt en wordt er geen warmte opgewekt.
 • Heb je altijd op gas gekookt? Dan is het heel waarschijnlijk dat de bodem van je pannen licht vervormd is. Hierdoor zijn ze helaas niet meer bruikbaar voor inductie.
 • Met een (sterke) magneet test je eenvoudig of jouw koekenpan geschikt is voor gebruik op inductie. Blijft de magneet aan de bodem van de pan plakken, dan is je pan geschikt. Blijft de magneet niet plakken, dan kan het nog zo zijn dat de koekenpan het wel doet op inductie, maar weet je in ieder geval dat je niet de beste pan te pakken hebt.

Keramisch 


De meeste koekenpannen zijn ‘geschikt’ voor een keramische kookplaat: ze worden warm en je kunt ermee bakken. Maar wat je natuurlijk wilt, is een koekenpan die ook echt goed wérkt op een keramische kookplaat. Houd rekening met de volgende zaken:

 • Ook bij keramisch geldt: pannen waar je eerder mee op gas hebt gekookt, doen het op een keramische kookplaat minder goed.
 • Een koekenpan met een dikke bodem (tri-ply) werkt beter dan een pan met een dunne bodem: de dikke bodem zorgt voor een goede warmtegeleiding.
 • Kies voor pannen met een gietijzeren of plaatstalen bodem die uit meerdere lagen bestaat.

Elektrisch 


Op een elektrische kookplaat koken is in het begin even wennen: de warmte van de pannen is namelijk niet heel snel te regelen. Wel een groot voordeel is dat alle pannen geschikt zijn voor een elektrische kookplaat. Het enige puntje waar je rekening mee moet houden is dat de koekenpan een vlakke bodem moet hebben; zo wordt de warmte goed overgebracht.

Koekenpannen voor in de oven 


Voor sommige recepten heb je zowel de oven als het fornuis nodig. Je begint op het vuur, later moet het gerecht de oven in om verder te garen. Ideaal in dit soort situaties: een koekenpan die ook in de oven kan. Zo hoef je de inhoud van de koekenpan niet eerst over te scheppen naar een ovenschaal. Scheelt weer afwas! Helemaal handig is een koekenpan met een afneembare handgreep, zoals de Tefal. Dat bespaart niet alleen ruimte in de kast, maar is ook heel fijn voor wanneer je een kleinere oven hebt, waar geen hele koekenpan in past.

Koekenpannen vergelijken

Met of zonder antiaanbaklaag, voor gas of voor inductie, robuust en zwaar van gietijzer of lekker licht van aluminium! Wij geloven dat het bedrijf Tefal enkele van de beste koekenpans in de wereld maakt! Maar de keus is hoe dan ook van u. Als je niet genoeg geld hebt, maakt het niet uit! De Tefal-winkel zelf en vele andere winkels voeren voortdurend verschillende promoties uit waar je hun producten kunt winnen! Natuurlijk moet geluk aan uw kant staan.

Subscribe to VIP newsletter

Valid first name is required.
Please enter a valid email address for shipping updates.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here